Innbundet
|
Spartacus
|
ISBN 9788243012516
Oversatt av Lars Nygaard

Til tross for gjentatte advarsler fra Vesten sjokkerte Russland hele verden med invasjonen av Ukraina i februar 2022. Hvorfor startet Putin krigen – og hvorfor har den utspilt seg på tidligere utenkelige måter? Ukrainerne har stått imot et overlegent russisk militære, Europa har styrket seg i kampen mot en felles fiende, mens Russland blir stadig mer isolert.

Serhii Plokhy tar for seg krigen, bakgrunnen, forløpet og de mulige konsekvensene. Selv om krigen begynte åtte år før fullskalaangrepet i 2022, da russerne inntok Krym i 2014, kan røttene til konflikten spores enda lengre tilbake, til post-sovjetiske spenninger og tsardømmets kollaps på begynnelsen av forrige århundre. Ved å gi en bred historisk kontekst og undersøke sentrale ideer i ukrainsk og russisk kultur, avslører Plokhy at den nye kalde krigen var forutsigbar, selv om den ikke var nødvendig.

Ukraina har vært sentral i Russlands idé om seg selv, selv om ukrainerne har fulgt en annen vei enn russerne. I dagens internasjonale klima, som igjen er preget av atomvåpen-trusselen, oppløsning av den internasjonale orden og en oppblomstring av populistisk nasjonalisme, er Ukraina nå mer enn noen gang den mest ustabile bruddlinjen mellom det autoritære og det demokratiske Europa.

Meld deg på nyhetsbrevet til Forente forlag

Lesetips

Forente forlag AS
Pb. 6673 St. Olavs plass
0129 Oslo
Org.nr.: 929 556 240 MVA

Meld deg på nyhetsbrevet til Forente forlag

Lesetips

Forente forlag AS
Pb. 6673 St. Olavs plass

0129 Oslo
Org.nr.: 929 556 240 MVA