Hvis dette er et menneske: arven etter Primo Levi

Hvis dette er et menneske: arven etter Primo Levi

Hvis dette er et menneske: arven etter Primo Levi

Tekst: Margareth Hagen

20. okt. 2023

Foto: Wikimedia Commons

Etter andre verdenskrig møtte de overlevende etter Holocaust et samfunn med et sterkt behov for å legge krigen bak seg. Folk manglet dessuten kunnskap om grusomhetene som hadde utspilt seg i konsentrasjons­­­leirene. Slik var det også i etterkrigsårenes Italia.

Primo Levi (1919–1987) ble forfatter i Auschwitz. I leiren skrev han de første sidene av romanen som skulle bli en ikonisk vitneskildring av Holocaust, Hvis dette er et menneske. I 1947 var det bare et lite forlag som var villig til å utgi boken, den fikk et begrenset opplag og få lesere. Det skulle gå over ti år, og en ny utgave i 1958, før italien­erne var klare for å oppdage boken som ga Levi nasjonal status og anerkjennelse.

Hvis dette er et menneske skild­rer livsbetingelsene i Auschwitz, objektivt og analytisk: slik var ankomsten, slik fungerte seleksjon­ene til gass­kam­rene, slik spiste de, slik kunne de hjelpe hverandre, og slik døde de. I kapittel etter kapittel beskrives den­ systematiske og nærmest industrielle meto­dikken i hvordan fangene ble ribbet for sin identitet, og gradvis avmenneskeliggjort.

Oppfølgeren, romanen Våpen­still­stand (1963), omhandler Levis åtte måneder lange hjemreise etter at russerne hadde frigjort leiren i slutten av januar 1945. Levi reiste på kryss og tvers i Øst-Europa, i transittleirer, oppsamlingsleirer, gjennom Hvite­russland, Ukraina, Romania, Ungarn, Østerrike, og et ødelagt Tyskland, før han ankom hjembyen Torino. Det er fortellingen om en reise tilbake til menneskeheten, grotesk, tragisk, full av gjørme, absurditet og livskraft – nesten en slags ur-skapelses­beret­ning, hvor livet ­stiger og kryper ut av den europeiske gjørmen. Samtidig er den lange hjemreisen en pause og en sjelelig våpen­hvile for den over­levende, mellom avgrunnen i Ausch­witz og den alminnelige hver­dagen som fri mann, som ventet Levi i Torino.

Levis tredje og siste bok om Auschwitz kom i 1986. Essaysamlingen De druknede og de bergede er en dypt­pløyende etisk analyse av Auschwitz. Her forsøker Levi å forstå hva slags menneskelige mekanismer som var virksomme og som gjorde at utryd­delsesleiren kunne fungere så effektivt. Hvordan ble fangene brukt? Hvem overlevde, og hvem ble i stand til å bære vitnesbyrd? Hvordan fungerer minnet? Hvordan kan vi forstå de overlevendes skamfølelse?

Særlig kjent er Levis utlegning av den grå sonen i leirene, hvor under­tryk­keren og den undertrykte, slakteren og offeret på ulike vis ble tvunget til å samarbeide. Fremfor alt, uttalte Levi i et intervju fra 1979, må man forkaste den banale oppfatningen om at det på den ene siden skulle finnes en ren undertrykker, som aldri nøler og som handler uten å tvile, mens det på den andre siden skulle finnes et offer som bør helgen­erklæres fordi det er et offer: «Dette er ikke riktig. Den menneskelige maskinen, det menneskelige ­dyret, er mye mer komplisert. Det finnes mellom­stadier. De som blir omtalt som onde, var ikke ren inkarnert ondskap: De var mennesker som oss, som hadde havnet i ondskapens rolle av en eller annen grunn.» 

De druknede og de berg­ede er utvilsomt et av Holo­caust-littera­turens mest innflytelsesrike ­etiske referanse­verk. Boken ble det siste han utga før han tok sitt eget liv, 67 år gammel i 1987. Han hadde da levd som et aktivt tidsvitne og forfatter storparten av sitt liv. Men tidsvitne-tekstene er bare en del av hans brede forfatterskap. 

 

Levi vokste opp under fascismen i en sekulær jødisk familie i Torino. Han var en nyutdannet kjemiker da han ble arrestert, og etter hvert deportert til Auschwitz. Etter krigen, i tre tiår, arbeidet han som kjemiker. Natur­vitenskapen og særlig kjemiens rasjonelle, analytiske vesen preger tekstene hans. Det gjelder fremfor alt klassikeren Det periodiske system (1975) hvor grunn­stoffenes egenskaper er utgangs­punktet for selv­biografiske fortellinger og etiske refleksjoner.

Primo Levi omtalte seg ofte som en kentaur, et fabeldyr delt i to: italiener og jøde, tidsvitne og forfatter, kjemiker og dikter. Denne dobbelheten gjør tekstene hans til noe helt særegent. Han skrev science fiction, noveller, poesi og essaystikk, hvor den humanis­tiske kulturen møter den naturvitenskaplige tankegangen, og viste at gapet mellom de to kulturene ikke var nødvendig. Levi var tidlig ute med krysninger mellom det etiske, det fabulerende, den naturvitenskapelige og den litterære kulturen. 

Men erfaringene fra andre verdenskrig og Auschwitz er et etisk og eksis­tensielt ­bakteppe i alle hans tekster, som graver betingelsesløst i hva et menneske er. Spørsmålet fra debut­romanen Hvis dette er et menneske, er en åpen frase, det er rettet både mot fangene og deres voktere, og det blir hengende i luften, ­ventende på en fortsettelse. Det var ikke bare ­fangene som ble avmen­neskeliggjort, også deres ­voktere. Hvis dette er et men­neske, hva så? Hva består så det menneskelige av? 

 

Den europeiske litteraturen om Holocaust er omfattende, og rotet i ulike nasjonale kontekster. Men noen tidsvitner og tekster står tydeligere frem. Primo Levi har hatt en enorm betydning for forståelsen av Holocaust. Hans klare og analytiske stil satte en egen standard. Det samme gjelder hans enorme og bredt tilgjen­gelige formidlingsarbeid. Ved å reise de grunnleggende spørsmål om menneskets ­vesen blir bøkene hans allmenne, og løftes over piggtråd­gjerdene i Auschwitz. For, som Levi skriver i etterordet i Hvis dette er et menneske: «Dersom det er umulig å forstå noe, er det likevel nødvendig å erkjenne det, for det som har vært, kan komme tilbake, og menneskenes sinn kan igjen bli forført og formørket, også våre sinn.» 

Mer enn noe annet består arven etter Levi i den etiske forpliktelsen i ikke bare å minnes det uhyrlige, men å tørre og orke å gå inn i det ubeg­ripelige for å forstå, med intel­lektet, og med empatien i behold.

Meld deg på nyhetsbrevet til Forente forlag

Lesetips

Forente forlag AS
Pb. 6673 St. Olavs plass
0129 Oslo
Org.nr.: 929 556 240 MVA

Meld deg på nyhetsbrevet til Forente forlag

Lesetips

Forente forlag AS
Pb. 6673 St. Olavs plass

0129 Oslo
Org.nr.: 929 556 240 MVA