10. desember – menneskerettigheter og fredspris

10. desember – menneskerettigheter og fredspris

10. desember – menneskerettigheter og fredspris

Tekst: Terje Nordby

10. des. 2023

Foto: Johannes Nordby

Utdrag fra Terje Nordbys nye bok Myter og merkedager.

«Alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og menneske­rettig­heter. De er utstyrt med fornuft og samvittighet og bør handle mot hverandre i brorskapets ånd.» Slik begynner menneskerettighets­erk­læringen. De forente nasjoners men­neskerettighetsdag har blitt avholdt årlig 10 desember siden 1950, da dagen markerte tiårsjubileet for FNs verdenserklæring om men­neske­ret­tig­hetene. FN bruker dagen til å sette fokus på menneskenes ulike rettig­heter, og brudd på disse rettighetene. Erklæringen ble undertegnet av 48 land, 8 land avsto fra å skrive under. Sovjetunionen var imot avsnittene som forhindret land i å krenke sivile og politiske rettigheter. Saudi-Arabia ville ikke godta artiklene med erklæringen om like ekteskaps­rettigheter og om religionsfrihet og apartheid-regimet i Sør-Afrika avsto fordi deres ideologi og politikk nettopp bygger på at men­nes­kene ikke er født med samme men­neske­verd. Erklæringen har kommet ut på mer enn 360 språk. Den norske avdelingen i Amnesty International ble stiftet på FNs menneskerettighetsdag i 1964.

Erklæringen ble vedtatt i kjølvannet av den grusomste krigen i verdens­his­torien. Allerede i utgangspunktet er det altså implisert at ivaretakelse av men­neske­rettigheter og bevaring av fred henger sammen. Derfor passer det bra at Nobels Fredspris tilfeldigvis også deles ut denne dagen, 10. desem­ber 1896 er Alfred Nobels dødsdag.

Alfred Bernhard Nobel ble født i Stock­holm i 1833. Faren var oppfinner, men hadde motgang, det var kaldt og knap­­p­het på mat, difteri og kikhoste herjet. Faren forsøkte å finne opp nye typer landminer til bruk i krig. Rus­serne var interessert. Alfred begynte på en skole for fattige barn og fikk juling hver dag. I tillegg arbeidet han hardt for å bidra til å hjelpe familien ut av fattigdommen. Faren lyktes med miner til russerne, og da Alfred var ni, flyttet de til St. Petersburg. Gutten fikk gode privatlærere, men gikk aldri på noen høyere skole. Men han arvet oppfinnerånden. Som tenåring mikset han kjemi på farens verksted. Nitro­glyserin var et kraftigere sprengstoff enn krutt, men hvordan skulle man få det til å tenne? Alfred fant opp feng­hetten. Han foretok prøve­spreng­nin­ger under vann. Problemet var sik­kerheten. I 1866 lot han nitroglyserin bli sugd opp av porøs kiseljord. Etter vellykkede eksperimenter i tyske gruver kalte han dette Nobels sik­ker­hets­krutt eller dynamitt (gresk: dynamis­=kraft). Straks ble dynamitten tatt i bruk i Hellas, i New York og til sprengning av Gotthardbanens tun­neler i Sveits.

Foto: Neptuul / Creative Commons

Nobels fredsenter.

Alfred Nobel fikk ingen barn. Fra Paris flyttet han til San Remo i Italia, der han døde som en av Europas rikeste menn. 2. januar ble testamentet offentlig­gjort. Slekt­ningene skulle få en million kroner, resten av kapitalen skulle ut­g­jøre et fond. Rentene skulle «år­ligen utdelas som prisbelöning åt dem, som under det förlupne året hafva gjort menskligheten den största nytta», mer konkret de som hadde gjort de vikt­igste oppdagelser innen fysikk, kjemi og medisin. Den fjerde var litteratur­prisen, mens den siste skulle tilfalle «den som har värkat mest eller bäst för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af freds­kongresser», og deles ut av fem per­soner valgt av Norges storting. Vi var i union, og Nobel mente at nordmenn var fredsommelige, og at Norge ikke hadde vært noen imperialistisk kriger­nasjon. Nobelprisen er blitt en for­midabel faktor, en virkningsfull, global institusjon.

Det fins ingen myter om global neste­kjærlighet, for først i nyere tid for­hol­der vi oss til hele kloden. Det trengs en ny myte som uttrykker at inne i kapitalistens hjerte bor en generøsitet, at verdens rikeste mann er klok og snill. Fortellingen om fattiggutten som fant opp dynamitten og ga formuen sin til kunsten og kulturen og dermed for alltid skal bli husket, er en slik myte.

Meld deg på nyhetsbrevet til Forente forlag

Lesetips

Forente forlag AS
Pb. 6673 St. Olavs plass
0129 Oslo
Org.nr.: 929 556 240 MVA

Meld deg på nyhetsbrevet til Forente forlag

Lesetips

Forente forlag AS
Pb. 6673 St. Olavs plass

0129 Oslo
Org.nr.: 929 556 240 MVA